براي مدتها متخصصين پوست معتقد بودند كه ارتباطي بين رژيم غذايي و جوش صورت وجود ندارد . ولي مطالعات جديد نشان داده اند كه بعضي از مواد غذايي ميتوانند باعث تشديد ضايعات اكنه acne vulgaris بشوند . البته بايد توجه داشت كه اكنه دلايل متعددي دارد و مصرف يك ماده غذايي نميتواند دليل اصلي ان باشد و فقط ممكن است ان را تشديد كند . به همين دليل در درجه ي اول بايد يك درمان دارويي صحيح تحت نظر يك پزشك متخصص پوست پيگيري شود و رعايت رژيم غذايي فقط ميتواند مكمل درمان دارويي باشد .
بر اساس تعدادی از مطالعات ، مواد غذايي كه قند خون را زياد و به سرعت بالا ميبرند، ميتوانند باعث تشديد اكنه شوند ( high glycemic index foods). مواد غذايي مثل قند، شکر، شیرینی، نان سفيد ، برنج ، سيب زميني ،ماكاروني ، نوشابه هاي حاوي قند ، بيسكويت از اين جمله هستند . بهتراست كساني كه مبتلا به اكنه هستند اين مواد را كمتر مصرف كنند و مواد غذايي مثل نان هاي حاوي سبوس، غلات کامل، برنج قهوهای، میوههای با شیرینی کم را جایگزین کنند.
در مورد مصرف لبنيات ، به نظر ميرسد مصرف شير گاو در بعضي افراد باعث تشديد اكنه بشود . با توجه به اينكه نوجوانان مبتلا به اكنه در سن رشد هستند و احتياج به كلسيم و ويتامين دي كافي دارند ، محدود كردن مصرف شير حتما بايد با نظر پزشك باشد .
در مورد مصرف ماست و پنیر ارتباط مشخصی با تشدید آکنه پیدا نشده است.
در حال حاضر ارتباط ثابت شدهای بين مصرف شكلات ، نمك و چربي هاي اشباع شده با تشديد اكنه یافت نشده است .
البته در هر بیمار اگر خوردن یک نوع خاص از مواد غذایی بهطور واضح باعث تشدید آکنه میشود، بهتر است مصرف آن محدود شود.
از طرفی بعضی انواع مکملها ممکن است در بهبود آکنه مؤثر باشند. پروبیوتیکها، زینک، اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین ب۵، ویتامین د؛ و چای سبز در بعضی مطالعات در کنار درمانهای اصلی، اثر مفیدی داشتهاند.
اگر مبتلا به اكنه هستيد ، حتما به يك پزشك متخصص پوست مراجعه كنيد . توجه داشته باشيد كه درمان اصلي اكنه دارويي است و به زمان طولاني احتياج دارد . رعايت يك رژيم غذايي مناسب در كنار ان ميتواند به درمان كمك كند .